Over mij

Toen ik jong was zei iedereen tegen mij, jij gaat later vast met paarden werken! Mijn antwoord daarop was steevast, nee. Want in de paardensport gaat het niet om hoe lief een paard is, maar hoe goed hij is. En ik hou er niet van om op die manier naar paarden te kijken. Ik wist het zeker, dierenarts moest het worden! Want ik wilde graag dieren helpen.

Op mijn 23ste was het moment daar, ik kocht mijn eerste eigen paard! Jauke, een 2,5jarige fries. Via het internet raakte ik geïnspireerd om met vrijheidsdressuur, clickertraining en natural horsemanship aan de gang te gaan. We groeide samen, Jauke en ik. Rijden, voor de wagen, maar vooral ook vrijheidsdressuur. Net voor Jauke’s 4de verjaardag gaven we onze eerste vrijheidsdressuur show op een evenement vanuit een internet forum georganiseerd. En hoe tof was dat! In diezelfde periode kreeg ik ook de eerste vragen van mensen die graag van mij wilde leren hoe ik het allemaal deed.

Maar zelf wist ik eigenlijk ook nog niet precies wat ik deed. Op gevoel en met internet kennis waren we lekker bezig, maar om dan andere mensen te gaan helpen? Twijfel, leuk, maar nog te weinig kennis. Om mezelf te scholen in het paarden trainen besloot ik al mijn vakantiedagen te besteden aan vrijwilligerswerk bij educatief trainingscentrum ‘t Balingehof. Een plek waar vanuit heel Nederland paarden naartoe gingen om opgeleid of heropgevoed te worden. Allerlei gedrags en trainingsproblemen kwamen daar langs.

Hier kwam ik tot de ontdekking dat ik goed ben in het lezen en trainen van paarden. En dat ik goed ben in het helpen van andere mensen om hun paard beter te begrijpen en hun band samen te verbeteren. Vandaaruit startte ik mijn eigen “hobby” bedrijfje welke ik jarenlang runde naast mijn vaste baan. Want ik was dan wel goed in paarden trainen, een onderneming opbouwen is hele andere koek!

Tot ik Anke les ging geven. Na 3 lessen maakte ze me duidelijk dat ze zo enthousiast was over mij en over mijn kennis en kunde dat ze niet begreep dat ik er niet van leven kon. Met haar hulp is Amable Vrijheidsdressuur uitgebouwd naar Amable, Paard en Inzicht. Een bedrijf dat ondertussen al heel veel mensen geholpen heeft naar meer inzicht in paarden, gedrag en training en vandaaruit naar een betere relatie. En ik sta te popelen om ook jou te helpen naar meer inzicht in jouw paard en zijn/haar gedrag!

Over Jauke

Jauke is geboren in Sint Oederode op 28 mei 2002 en op 25 januari 2005 haalde ik hem daar bij zijn moeder uit de wei. Zo groen als gras was deze prachtige friese hengst, maar wel al heel erg vriendelijk. Hoewel hij in het begin meer oog voor de mooie merries had dan voor mij.

Eenmaal op zijn eerste stal gingen we samen lekker aan de gang. Ik deed veel grondwerk met Jauke, beleerde hem voor de wagen en rond zijn 3de ging ik ook af en toe eens op zijn rug zitten. Al snel konden we samen prima een blokje om rijden en ook het echte rijden in de bak ging prima.
Daarnaast startte vrijwel direct met clickertraining en vrijheidsdressuur met hem, iets wat in 2005 nog behoorlijk uniek was. Ik vond het leuk voor de afwisseling en het gaf een luchtige toon binnen de training. Uiteraard was de hele training doorspekt met clickertraining, hoewel de clicker het meest gebruikt werd bij het werk in vrijheid.

Jauke bleek goed in vrijheidsdressuur te zijn, hij deed super zijn best en was altijd enthousiast. Daarnaast heeft hij echt humor en denkt met je mee. Doordat hij zo goed meedenkt is het vaak eenvoudig om Jauke nieuwe oefeningen aan te leren, zijn repetoire aan oefeningen is derhalve enorm en groeit nog steeds!

De eerste keer show was natuurlijk spannend, maar ondertussen is Jauke een ervaren showpaard die geniet van alle aandacht, hij probeert regelmatig tijdens de show alvast contact met het publiek te maken. Hij groeit van alle aandacht en bewondering en heeft een enorm zelfvertrouwen gekregen door dit werk.

En dat is dan ook Jauke’s sterkste punt, zijn zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Hij weet in vrijwel iedere situatie het hoofd koel te houden en schrikt daardoor maar weinig, dit maakt hem uiterst betrouwbaar, een heerlijk paard om mee te werken en een echte vriend!

Llevado por el Viento

Llevado is een andalusier die is geboren op 12 mei 2009. Zijn naam Llevado por el Viento (spreek uit als Jevado poer el Bjento) betekent in het spaans letterlijk “gedragen door de wind” en vrij vertaald “aan komen waaien” en dat is precies hoe het is, hij is me aan komen waaien.

Llevado kwam in 2009 in Amersfoort ter wereld. Vanaf zijn 2 maanden is hij al van mij en vanaf zijn 6 maanden kwam bij mij en Jauke in Brabant wonen. De paarden konden al snel bij elkaar staan en ook wanneer ik met Jauke grondwerk en vrijheidsdressuur deed zette ik Llevado er vaak gewoon bij. Op deze manier kon ik hem spelenderwijs trainen en opvoeden. Hierbij heb ik ook ontdekt dat paarden enorm veel van elkaar leren.

Ik zeg dan ook vaak, de helft van wat Llevado kent heeft hij van mij geleerd, de andere helft van Jauke. Hij heeft diverse vrijheidsdressuur oefeningen van Jauke afgekeken, maar ook heeft hij van Jauke geleerd dat water leuk is, groot verkeer niet spannend en dat het heel normaal is dat mensen af en toe een rondje op je rug gaan zitten. Het is een bijzonder mooi proces geweest om te zien hoe het jonge paard zoveel leerde van zijn grote pleegbroer.

Llevado kan een ontzettend blij, energiek en enthousiast paard zijn, maar hij kan evengoed alles wel best vinden en een beetje achter de groep aan sjokken. Mee op show vindt hij het mooiste wat er is, dan is hij altijd super enthousiast en druk. Hij staat graag vooraan als het gaat om aandacht en laat aan iedereen zien wat hij kan. Wat Llevado dan ook eigenlijk zo bijzonder maakt is dat hij super heet en fanatiek kan zijn, en tegelijkertijd super cool, relaxed en betrouwbaar. Van binnen en van buiten een gouden paard!

Missie en Visie

Toen ik een meisje van 10 jaar oud was droomde ik van een eigen paard. Een paard die direct zou komen als ik hem riep, waar ik dan via het hek op klauterde en dan reden we zo het land in. Als ik het vroeg dan steigerde hij en als we klaar waren met rijden gingen we gezellig samen in de wei liggen, genieten van de zon.

Ik denk dat heel veel meisjes op deze manier dromen over een eigen paard. En wanneer we volwassen worden ontdekken de meeste dat het zo simpel niet is, dat je paard niet zomaar komt als je hem roept en voor geen goud ga je zonder een zadel, laat staan een hoofdstel op de rug van je paard zitten. Sterker nog, dat zadel op zijn rug krijgen is soms zelfs al een hele uitdaging, al is het maar omdat paardlief zich los trekt of zenuwachtig alle kanten op beweegt.

Voor heel veel mensen is omgaan met paarden iets wat ze nergens geleerd hebben. Op de manege leren we op een paard rijden, maar in die tijd leren we niet hoe we met een paard vanaf de grond moeten werken. En ook in ons latere leven komt dat weinig aanbod. Doordat je niet wéét hoe je vanaf de grond het beste met je paard om kan gaan wordt het ook spannend, heel veel mensen ervaren in meer of mindere maten angst bij hun paard, iets wat het plezier met het paard uiteindelijk belemmert.

Maar ook als je geen angst of gedragsproblemen met je paard hebt kan het onwijs leerzaam, interessant en motiverend zijn om vanaf de grond met je paard te werken. Behalve het versterken van jullie band en het onderlinge vertrouwen wordt je paard ook mentaal uitgedaagd door de nieuwe manier van training.

Amable kan je helpen bij allerlei soorten grondwerk, van freestyle tot vrijheidsdressuur!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This