Daniëlle Meyboom

Daniëlle Meyboom, 18 april 1981, weet niet beter dan dat haar leven in het teken van paarden staat. Geboren bij ouders die zeker dierenliefhebbers waren, maar niets bijzonders met paarden hadden en opgegroeid in een rijtjeshuis in Eindhoven wilde ze haar hele leven niets liever als omgaan met paarden. Op 7 jarige leeftijd mocht ze eindelijk starten met haar eerste rijlessen, stapelgek op die ene beginnerspony zat er weinig vooruitgang in het rijden, liefde voor het dier is altijd belangrijker geweest dan ambitie.

Op 15 jarige leeftijd kwamen de eerste verzorgpaarden, nadat er een aantal keer paarden verkocht werden en er veel tranen vloeiden besloot Daniëlle op 24-jarige leeftijd tot de aanschaf van haar eerste, eigen paard, Jauke. Jauke was toen een 2,5 jarige Fries die Daniëlle zelf ingereden heeft en eveneens voor de wagen heeft beleerd.

Met een verzorgpaard had ze ook al de eerste stappen in de vrijheidsdressuur doorlopen en daar ging ze met Jauke ook weer mee aan de gang. Jauke had aanleg, net als Daniëlle en ze gingen als een speer door de oefeningen heen. Naar aanleiding van foto’s op diverse fora werd haar gevraagd om lessen en shows te verzorgen. Jauke was nog geen 4 jaar oud toen ze samen hun eerste optreden verzorgden.

Om meer inzicht in trainen te krijgen, meer paarden te trainen en gecoacht te worden in het les geven heeft Daniëlle een stages gelopen met betrekking tot paarden/mensen coachen. Door haar werkervaring in het Land van Ooit had ze al veel geleerd met betrekking tot performen, presenteren en entertainen.

Over Jauke

Jauke is geboren in Sint Oederode op 28 mei 2002. Hij heeft geen papieren, maar alle uiterlijke kenmerken van een echt fries paard. In Januari 2005 kwam Daniëlle in zijn leven, hij kende toen nog helemaal niets, droeg wel een halster maar die was al een hele tijd niet meer afgeweest. Hij mocht mee en eenmaal thuis werd er direct gestart met zijn opvoeding. Wandelen, poetsen, wijken voor druk, longeren en vervolgens, lange teugelwerk, voor de wagen en uiteindelijk ook onder zadel. Vanaf het eerste begin werd er ook een start gemaakt met vrijheidsdressuur, leuk voor de afwisseling en een luchtige toon binnen de training. Uiteraard was de hele training doorspekt met clickertraining, hoewel de clicker het meest gebruikt werd bij het werk in vrijheid.
Jauke bleek goed in vrijheidsdressuur te zijn, hij deed super zijn best en was altijd enthousiast. Daarnaast heeft hij echt humor en denkt geregeld mee. Zoals bijvoorbeeld omkijken als hij voor de wagen staat en op het moment dat iedereen zit zelf besluit om aan te stappen. Doordat hij zo goed meedenkt is het vaak eenvoudig om Jauke nieuwe oefeningen aan te leren, zijn repetoire aan oefeningen is derhalve enorm en groeit nog steeds!
De eerste keer show was natuurlijk spannend, maar ondertussen is Jauke een ervaren showpaard die geniet van alle aandacht, hij probeert regelmatig tijdens de show alvast contact met het publiek te maken. Hij groeit van alle aandacht en bewondering en heeft een enorm zelfvertrouwen gekregen door dit werk. Dat is overigens sowieso Jauke’s sterke punt, zijn zelfvertrouwen en zelf bewustzijn, hij weet in vrijwel elke situatie het hoofd koel te houden en schrikt daardoor maar weinig, dit maakt hem uiterst betrouwbaar, een heerlijk paard om mee te werken en een echte vriend!

Over Llevado

Llevado [Jevado] por el Viento betekent in het spaans letterlijk “gedragen door de wind” en vrij vertaald “aan komen waaien” en dat is precies hoe het is, hij is aan komen waaien. Hij is gefokt door een geweldig lieve vrouw die helaas door ziekte en ongeluk aan bed gekluisterd is geraakt. Hierdoor kon zij niet voor haar nieuw geboren veulen zorgen en ze wilde voor dit dier maar 1 ding, een absoluut goed thuis, zodat zij zich volledig op haar eigen zorgen kon richten. Via internet kwamen Daniëlle Meyboom en zij in contact, ze zag wat Amable deed met Jauke en vroeg ze of Daniëlle de zorg voor haar veulen op haar wilde nemen, en dat wilde ze met alle plezier, Daniëlle Meyboom droomde namelijk al jaren van een spaans paard.

Daniëlle over Llevado:

Llevado kreeg ik met 2 maanden oud, uiteraard stond hij toen nog bij zijn moeder. Met 5 maanden is hij naar het zuiden van Nederland verhuist en kwam hij bij Jauke op stal. Om ze aan elkaar te laten wennen liet ik ze vaak samen in de bak, de rest van de tijd stond Jauke in zijn eigen groep en Vado met een jonge shetlandhengst samen. Als ze samen stonden speelde ik ook met ze en bij Jauke zat daar natuurlijk ook vrijheidsdressuur doorheen. Ook bij Llevado gebruikte ik de clicker, voor voetjes optillen, mee lopen, maar ook voor flemen en kusjes geven, spelenderwijs samen bezig zijn. Al snel merkte ik dat hij zijn oefeningen ontwikkelde naar aanleiding van dingen die ik met Jauke samen deed. Hij kende ineens het commando voor wegrennen, voetjes geven werd een jambette en de duidelijkste, hij steigerde telkens als ik Jauke liet steigeren. Proef op de som, commando zonder Jauke erbij en ja hoor, de jonge man van toen 7 maanden oud stond keurig beheerst op zijn achterbenen. Ik heb toendertijd de keuze gemaakt om het enthousiasme niet meteen de kop in te drukken, maar eea in goede banen te leiden en tot op heden is dat een goede keuze gebleken.

Llevado is een ontzettend blij, energiek en enthousiast paard. Hij vindt alles even leuk en geweldig en is altijd haantje de voorste. Hij staat graag vooraan als het gaat om aandacht en laat aan iedereen zien wat hij kan. Llevado is een prachtig showpaard waar de echte liefhebber graag naar kijkt.

Missie en Visie

Toen ik een meisje van 10 jaar oud was droomde ik van een eigen paard. Een paard die direct zou komen als ik hem riep, waar ik dan via het hek op klauterde en dan reden we zo het land in. Als ik het vroeg dan steigerde hij en als we klaar waren met rijden gingen we gezellig samen in de wei liggen, genieten van de zon.

Ik denk dat heel veel meisjes op deze manier dromen over een eigen paard. En wanneer we volwassen worden ontdekken de meeste dat het zo simpel niet is, dat je paard niet zomaar komt als je hem roept en voor geen goud ga je zonder een zadel, laat staan een hoofdstel op de rug van je paard zitten. Sterker nog, dat zadel op zijn rug krijgen is soms zelfs al een hele uitdaging, al is het maar omdat paardlief zich los trekt of zenuwachtig alle kanten op beweegt.

Voor heel veel mensen is omgaan met paarden iets wat ze nergens geleerd hebben. Op de manege leren we op een paard rijden, maar in die tijd leren we niet hoe we met een paard vanaf de grond moeten werken. En ook in ons latere leven komt dat weinig aanbod. Doordat je niet wéét hoe je vanaf de grond het beste met je paard om kan gaan wordt het ook spannend, heel veel mensen ervaren in meer of mindere maten angst bij hun paard, iets wat het plezier met het paard uiteindelijk belemmert.

Maar ook als je geen angst of gedragsproblemen met je paard hebt kan het onwijs leerzaam, interessant en motiverend zijn om vanaf de grond met je paard te werken. Behalve het versterken van jullie band en het onderlinge vertrouwen wordt je paard ook mentaal uitgedaagd door de nieuwe manier van training.

Amable kan je helpen bij allerlei soorten grondwerk, van freestyle tot vrijheidsdressuur!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This