“Als jij zonder hoofdstel en bitloos ook rijden kan, waarom rij je dan toch ook nog steeds met bit?”

Die vraag werd me laatst gesteld en dat was niet de eerste keer. Bitloos is de laatste jaren enorm populair geworden en wordt gezien als vele malen paardvriendelijker dan met bit. Maar is dat wel zo? Ik ben daar echt niet zo van overtuigd.

Druk eens met je vingers op je neusbrug, beetje stevige druk en hou die eens langere tijd vast, hoe voelt dat? Ik vind het een heel erg onplezierig gevoel. Maar dat is eigenlijk wel wat je doet wanneer je bitloos rijdt, tenminste, in ieder geval sowieso wel wanneer je dressuurmatig rijdt. Die druk is er continu. Maar ook wanneer je vooral met losse teugel rijdt, op het moment dat je druk neemt op je teugels is dat deze druk.

En ja, het bit is inderdaad van metaal. Maar wel rond, glad metaal. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die wel eens op de achterkant van een pen of potlood kauwt, dat omdat we het zelfs prettig vinden om iets in de mond te hebben. Ik denk dat een bit daar best mee te vergelijken is. En wanneer we iets niet open krijgen met onze handen gebruiken we vaak onze tanden. We zijn in verhouding enorm sterk in onze kaken, net als ons paard. Dus ik vermoed dat een bit an zich helemaal niet zo onplezierig is. Daarnaast, wanneer de druk te groot of onplezierig wordt voor het paard dan kan deze de mond sperren of met de tong het bit verplaatsen. Uiteraard niet als de mond dichtgesnoerd is met neus en sperriem, maar dat is een andere discussie. De druk van een neusriem kan het paard niets mee, hij kan totaal geen actie ondernemen om van de druk af te komen.

Ik wil zeker niet beweren dat bitloos onvriendelijk is. Maar ik ben er van overtuigd dat bitloos niet per definitie beter is. Perfect voor paarden met nare associaties met het bit, met mond problemen etc. Maar paarden die het op een bit goed doen worden niet per definitie gelukkiger van bitloos. Blijf dus kijken naar je paard, naar zijn reacties en naar je eigen gevoel en laat je dáár door leiden.

Tenslotte, It all depends.


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This