De eerste keer dat ik Escondido een longeersingel omdeed werd ik op een onaangename verrassing getrakteerd. Ik had foto’s van hem met singel gezien, dus ik was er geheel vanuit gegaan dat hij dit kende. Groot was dan ook mijn verbazing toen hij op het moment dat ik de singel onder zijn buik door haalde ineens met 4 benen de lucht in sprong, gespannen als een boog. Ehhh, oke? Ik ben hem daarin wat gaan testen, kijken of ik hem op de singel en de singeldruk kon desensibiliseren, maar dat bracht me te weinig soelaas. Een vriendin van mij, Leandra Teunissen is instructrice en osteopaat, vandaar dat ik haar eens gevraagd heb mee te denken te kijken, zij adviseerde me om hem toch eens te laten behandelen omdat singeldwang ook een neurologisch probleem kan zijn. Ook mijn stalgenoot en dressuur instructrice Mariëlle van Dijk-Kok heb ik gevraagd mee te denken, zij geeft ook les op een manege waar veel paarden met singeldwang rond lopen en gaf aan dat het gedrag bij herhaling wel slijt, mits er heel voorzichtig aangesingeld wordt.

Mijn keuze in zo’n situatie is mijn inziens eigenlijk redelijk vanzelfsprekend, eerst een osteopatische behandeling, lichamelijk ongemak eerst zover mogelijk uitsluiten. Leandra heeft over deze behandeling ook een blog geschreven, Escondido bleek behoorlijk vast te zitten in zijn schoft, schouders en voorbenen. De druk die het aantrekken van de singel geeft op schoft en schouders is natuurlijk verre van prettig. Een duidelijke verklaring voor het gedrag. Tevens ben ik, toen Es weer aan het werk mocht, bewust begonnen met aansingelen. Ik liet iemand hem vast houden en deze persoon vraagt Es tijdens het aansingelen om haar hand aan te raken. Elke aanraking levert een click met uiteraard een beloning op. Es had namelijk natuurlijk wel echt een probleem, maar hij is ook vreselijk argwanend. Dus hij bouwt al spanning op nog voor er iets gebeurt omdat hij verwacht dat het vervelend gaat worden. Hij overfocust in zo’n geval op de prikkel en reageert dan uiteraard enorm heftig als het moment daar is. Door hem afleiding te geven in de vorm van het clickerspelletje hebben we een aantal voordelen. Allereerst wordt aansingelen een feestje, tenslotte is dat blijkbaar het moment waarop er veel lekkers te verdienen is. Daarnaast kan hij zich moeilijk op 2 dingen tegelijkertijd focussen, waardoor hij in ieder geval niet meer overfocust op het aansingelen, hij switcht nu telkens van de opdracht voor naar het aansingelen achter hem, daardoor ontspant hij veel sneller en blijft de spanning niet opbouwen. Uiteindelijk moet hij zich gaan realiseren dat het aansingelen eigenlijk wel mee valt tegenwoordig, helemaal nu zijn lijf los gemaakt is en hij er dus geen last meer van zou moeten hebben. Op deze manier verwacht ik over niet al te lange tijd dat het aansingelen an zich niet echt meer een issue gaat zijn. Wel zo prettig voor Es en voor ons!

Onderstaand filmpje laat mooi zien wat hij doet met de spanning. Voor het filmpje wilde ik graag buiten filmen, maar dat waren wel een heleboel prikkels voor Es waardoor het iets minder smooth ging dan wanneer we binnen op stal zadelen.


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This