“Mijn paard staat altijd te maaien als hij vast staat op de poetsplaats, dat vind ik zo irritant, daar moet hij mee stoppen!” “Mijn paard doet altijd zijn hoofd omhoog en tanden stijf op elkaar als ik het bit in wil doen, zo vervelend!” “Mijn paard bijt bij het aansingelen, erg gevaarlijk, dus ik geef hem altijd op zijn donder als hij dat doet.”

Zomaar wat situaties uit de praktijk. De meest voorkomende oplossing die mensen in dit soort situaties kiezen is vaak straf. Ze straffen het paard voor wat hij doet. Het nadeel echter van straffen is dat je je paard niet leert wat je wel wilt dat hij doet. En dat lijkt voor jou natuurlijk logisch, maar voor een paard is dat zo logisch niet. Sterker nog, bij straf is het voor je paard vaak ook niet duidelijk welk gedrag je afstraft. Bijvoorbeeld situatie 1. Tijdens je straf zwiept het paard ook met zijn staart. Ook doet zijn hoofd naar beneden en hij duwt tegen het touw aan. Dus hoe moet je paard dan weten welk gedrag de straf oplevert?

Keer het eens om. Kijk eens niet naar het gedrag wat je vervelend vindt, maar welk gedrag je wel wil zien. Je wilt een paard dat stil staat op de poetsplaats. Met 4 benen aan de grond.

Nu weet je wat je wel wilt! En dan kan je een stappenplan gaan maken om daar te komen. Uiteraard is het altijd belangrijk om je bij ieder gedrag af te vragen, waarom doet je paard wat hij doet? Heeft je paard teveel energie om rustig stil te staan? Of heeft hij ooit succes gehad met het maaigedrag? Zoals eerder los gemaakt, een koekje gekregen, aandacht gekregen oid? Want als je weet waarom je paard bepaald gedrag vertoond, dan kan je daar gericht mee aan de gang.
Dus in plaats van je paard op zijn donder te geven kan je er ook voor kiezen om hem eerst even los te laten in de losgooibak. Zo kan hij fris uit de stal eerst zijn overtollige energie kwijt. Wanneer het hem om aandacht gaat, gewoon weg lopen wanneer hij begint te schrapen en terug komen wanneer hij stil staat. Ook kan je hem actief belonen voor stil staan. Door hem direct te clickeren of op zijn favoriete groom plekje te kriebelen die momenten dat hij 1 tel stil staat. Sommige paarden vinden het vervelend als hun hoofd strak vast zit (niet zo heel gek natuurlijk…). Dan kan de oplossing zijn om hem losser te zetten of zelfs een draadje voor zijn borst te spannen.

Zo zijn er legio oplossingen die je uiteindelijk een veel beter resultaat opleveren dan enkel boos worden, straffen en dus te blijven hangen in “grrrrr, irritant!!!”


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This