Jaren geleden zei mijn toenmalige mentor, John Erb, tegen mij: “waarom verander je 2 P’s tegelijkertijd?”Toen ik hem vervolgens niet begrijpend aankeek gaf hij mij uitleg over de 3 P’s. Omdat deze uitleg voor mij een enorm verhelderend was die absoluut meer structuur in mijn training bracht wil ik jullie ook graag deze informatie doorgeven.

De 3 P’s zijn de Persoon, de Prikkel en de Plaats.

1 De Persoon is de trainer, de persoon die op dat moment het paard iets nieuws aan het leren is. Dit kan dus iemand anders dan de eigenaar zijn, bijvoorbeeld een instructeur die het paard even overneemt of een bijrijdster, maar ook de stalhouder.

2 De prikkel is de vraag die je aan je paard stelt. Bijvoorbeeld de teugelhulpen aanleren, maar ook over een zeiltje heen lopen of een buiging maken.

3 De plaats is de exacte plek waar er getraind wordt. Dit betekent dus niet alleen maar in de bak op stal, maar ook in de bak, thv letter A. Maar bijvoorbeeld ook of je een zeiltje vanaf de linker- of vanaf de rechterkant benadert.

Deze 3 P’s zijn belangrijk bij het aanleren van nieuw gedrag. Het aanleren van nieuw gedrag bestaat namelijk altijd uit een combinatie van deze 3. Er is een Persoon die het paard een Prikkel geeft op een bepaalde Plaats. Bij het aanleren van nieuw gedrag moeten deze 3 P’s ook continu gelijk blijven. Wanneer je dus oefent met over een zeiltje heen lopen dan doe je dat in het begin continu vanaf dezelfde positie, je gaat over het zeiltje, loopt om het zeiltje heen en start weer vanaf gelijke startpositie. Net zolang tot je paard zonder problemen, makkelijk en ontspannen over het zeiltje heen loopt. Dan pas kan je 1 P wijzigen. Je kan dus bijvoorbeeld vanaf de andere kant over het zeiltje heen gaan óf je verzorgster het paard laten leiden óf een anders gekleurd zeiltje neerleggen.

En dit is eigenlijk waar het vaak mis gaat.  Men leent een trailer van een stalgenootje en laat een professional komen om het paard te leren trailerladen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de trailer in het afgesloten weiland gezet. De prof traint het paard met deze trailer en vertrekt aan het einde van de dag met een paard dat hij prima kan laden en ook te laden is door de eigenaar.

2 weken later wil de eigenaar op vakantie en huurt een trailer, laat deze op de parkeerplaats aangekoppeld staan want het laden laatst ging super. Vervolgens wil het paard toch ineens de trailer niet meer op. Waarom? Omdat er 2 P’s tegelijkertijd gewijzigd zijn. Er wordt een andere trailer op een andere plek gebruikt. Iets wat wij als mens makkelijk over het hoofd zien, maar wat in het leerproces van een paard het resultaat echt kan maken of breken.

Dus, let goed op de 3 P’s. En wil je hulp bij het trainen? Neem dan contact met me op, ik help je graag!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This