Ken je dit filmpje al? Dit was een demonstratie op Animal Event een paar jaar terug van Brigitte van Gestel met Ruby en Daniëlle Meyboom met Jauke.

Op dit filmpje zie je dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen honden “kunstjes” en paarden “kunstjes” Mensen zeggen tegen mij ook vaak, jouw paard is net een hond! Ja, misschien wel, maar dat ligt niet aan het dier, maar aan de eigenaar. Zolang wij mensen vinden dat een bepaalde omgang aan honden of paarden voorbehouden is, zal die bepaalde omgang zo blijven. En helaas is die omgang bij paarden nog steeds een stuk ruwer en harder dan bij honden.

Zelf maak ik gebruik van positieve gedragstraining, o.a. met de clicker. Maar het is niet alleen het clickertrainen wat maakt dat mijn paarden “zich als hond gedragen” het is ook omdat ik me in hun belevingswereld verdiep. Hoe ervaren zij iets, wat vinden ze prettig en onprettig. Ook probeer ik ze mentaal uit te dagen, te stimuleren om zelf na te denken en oplossingen te bedenken. Ik geef ze de ruimte om fouten te maken, figuurlijk, maar ook letterlijk een keer hun hoofd te stoten zodat ze leren om om zich heen te kijken. Ik geef mijn paarden veel vrijheid, daar waar mogelijk. Zij hebben binnen onze relatie 49% van de stemmen, ik heb de overige 51%. We leven tenslotte wel in een mensenwereld, dus om alles veilig te houden neem ik de touwtjes wanneer het nodig is, maar ik laat ze los zodra het mogelijk is.

Door na te denken, de paarden in hun waarde te laten en hun wensen en noden te respecteren krijg je uiteindelijk samen een hele hechte band. Een band die door veel mensen voorbehouden lijkt aan de hond die niet voor niets de subtitel “beste vriend van de mens” draagt. Maar mijn inziens zou een paard die titel ook zeker niet mis staan!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This