Paarden leven in kuddes met een behoorlijk ingewikkelde hiërarchie, er is niet maar 1 leider. Die hiërarchie maakt wel dat het ene paard hoger in rang staat als het andere paard. Ondanks deze rang verschillen zie je toch paarden van verschillende rangen samen eten. Hoe dat kan? Omdat de ranghogere beslist dat het oke is.

En daar zit het in. Je mag ook als mens best eten uit de hand aan je paard geven. Zolang het jouw beslissing is. En dat is waar het vaak mis gaat. Een paard dat tegen iemand aan duwt en met zijn lippen aan een broekzak trekt is voor sommige mensen misschien nog grappig, maar het is echt heel onverstandig om op zo’n moment te doen waar het paard om vraagt, namelijk, een snoepje geven. Want als je een volgende keer dan niets geeft zal het paard zijn vraag nog dwingender gaan stellen, met minder prettige gevolgen.

Belangrijk is bij voeren uit de hand, maar ook wanneer je het in de voerbak gooit, dat jij “de macht over het voer hebt”. Jij bepaalt wie er wanneer eet. En zolang je de afspraken daar duidelijk en goed over gemaakt hebt dan is je paard iets lekkers geven volstrekt veilig. Overigens is clickertraining een enorm fijn hulpmiddel om het geven van lekkers uit de hand meer structuur te geven. Niet iedereen is een geboren leider en wat voor jou jouw initiatief kan lijken kan voor je paard toch wel degelijk op zijn initiatief zijn.

Meer weten over clickertraining? Kijk dan eens verder op deze site www.amable.nl


Over de auteur:

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde voor paarden en passie voor trainen zijn de juiste ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.
Zoek jij goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This