Iets wat heel belangrijk is om je te realiseren, paarden kunnen niet, niét leren. Ze leren altijd, overal en van iedereen. Alles wat jij of iemand anders met ze doet, daar leren ze van. Het is dus heel belangrijk om je te realiseren dat iedereen die iets met paarden doet een paarden trainer is. Zowel onder het zadel, als vanaf de grond.

Over het algemeen leren we paardrijden op de manege, en als je geluk hebt dan leer je daar ook om een paard te poetsen en te zadelen en als je heel veel geluk hebt dan mag je ook wel een keer een paard uit de wei halen. Maar veel meer over de omgang leren we over het algemeen helaas niet.

Vanuit de manege krijgen sommige mensen een verzorg of bijrijdpaard, andere mensen hebben de mogelijkheid om een eigen paard aan te schaffen. En ineens komt er een boel meer bij kijken dan op de manege het geval was. En dat is super leuk, maar langzaamaan loop je tegen wat problemen aan.
Bijvoorbeeld:
Als je paard nog op de wei staat dan reken maar een uurtje extra, vangen van je paard kost nou eenmaal tijd. Net als het mee lopen naar stal, je paard houdt zich meer bezig met het bewegen van zijn kaken in het gras dan zijn voeten…
Tijdens het vast staan schrikt je paard en trekt hij zich los. Sinds dat moment loopt je paard vaker los dan dat hij vast staat…
Het zadelen van je paard gaat over het algemeen best prima. Oke, het bit indoen is vaak wel een gevecht maar het lukt wel.
Opstijgen is een vliegende start, je paard is gewoon lekker enthousiast, vandaar dat ie meteen in een drafje vertrekt nog voordat je zit…
Terug naar de wei gaat dan juist weer op een heel ander tempo, je paard blijkt talent te hebben voor die nieuwe sport, horseboarding… Helaas sta jij niet op een skateboard maar gewoon op je voeten…

Je stalgenoten hebben natuurlijk, gevraagd en ongevraagd, allerlei adviezen. Heel aardig, maar vaak maken al die verschillende meningen, tactieken, technieken en vooral oordelen je eerder verward dan dat ze je helpen.

Paardentrainer hoef je niet te zijn, dat kun je worden. Net zoals je rijlessen neemt is het echt geen gek idee om ook omgangsles te nemen. Daarom biedt Amable, Paard en Inzicht de algemene jaartrajecten aan, waarin we precies daaraan werken, waar jullie samen tegenaan lopen. Je kan al je vragen kwijt, krijgt fijne 1 op 1 begeleiding en tussendoor houden we contact via whatsapp zodat je er nooit alleen voor staat!


Over de auteur:

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

 


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This