Heb jij een veulen of jong paard staan waar je graag al mee aan de slag wil? Maar weet je nog niet wat je ermee kan doen? Hier 5 tips die jullie zeker gaan helpen!

1. Overal aanraken. Het lijkt voor de hand liggend misschien, maar toch is er vaak nog te weinig aandacht voor. Het is belangrijk dat je je veulen leert dat je hem overal mag aanraken. Dus ook zijn voeten, geslachtsdelen, oren, neus, ogen en mond. Doe dit rustig aan en neem de tijd. Als hij een plekje lastig vindt dan zoek je de grens tot waar het nog oke is en probeer je deze grens telkens een klein stukje te verleggen. Veulens zijn nog niet echt met voer te belonen, maar vaak wel met kriebels. Dus juist door hem op zijn lekkerste plekjes te kriebelen als beloning zal je merken dat aanraken al snel geen enkel probleem meer is!

2. Halster omdoen. Wanneer je het paard overal goed aan kan raken, en vooral het hoofd, dan ga je hem rustig aanraken met het halster in de hand. Als je hoer de tijd voor neemt dan zal je merken dat het halster omdoen ineens heel eenvoudig is.

3. Vast staan. Doe een lange lijn aan het halster en haal de lijn door de ring of om de tralie heen. Het andere einde van de lijn hou je vast, je maakt dus geen knoop in de lijn. Wanneer het veulen achterwaarts beweegt dan laat je de lijn zo vieren dat de druk niet verdwijnt, maar ook niet groter wordt gewoon gelijk. Bij voorkeur oefen je in een stal zodat ze niet al te ver achterwaarts kunnen. Het moment waarop ze naar voren stappen laat je de lijn direct vieren. Zo leren ze dat de druk niet verdwijnt door achterwaarts te gaan maar juist wel door voorwaarts te stappen.

4. Voeten optillen. Ook veulens moeten af en toe bekapt worden door een smid of hoefbekapper. Het zijn niet deze mensen die jouw paard opvoeden, dat hoor je zelf te doen zodat zij de voeten goed en makkelijk kunnen verzorgen. Dus oefen het voeten optillen regelmatig met jouw veulen. Mocht je dit lastig vinden haal hier dan professionele hulp bij.

5. Meelopen aan een touwtje. Als het veulen het vast staan goed snapt dan is meelopen aan een touwtje vaak simpel. Wanneer het veulen nog bij zijn moeder staat zorg dan dat je ook de moeder mee neemt. Mocht het veulen toch nog moeite hebben met meelopen dan kan je de lijn ook achter de billen langs halen zodat je zowel druk van voren als van achter kan geven.


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This