Wat is clickertraining nou eigenlijk? Clickertraining is een trainingsvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van positieve gedragstraining. Het is dus voor alle soorten gedrag te gebruiken, niet alleen voor Vrijheidsdressuur, ook voor trailerladen, rijden, grondwerk, gedragsproblemen, inrijden etc.

Bij clickertraining is het geluid van de click de brug tussen het gedrag en de beloning. Wanneer je een dier een bepaalde gedraging wil laten herhalen of laten stoppen, dan is het heel belangrijk om binnen 3 seconden het gedrag te bekrachtigen of te straffen. En 3 seconden, dat is echt heel kort. Eigenlijk tekort om je hand in je zak te steken, er iets lekkers uit te halen en het aan je paard aan te bieden. De kans dat je te laat bent is dus erg groot. Om nu te zorgen dat je wel op tijd bent met je beloning is clickertraining bedacht. Clickertraining hoeft niet perse met een clicker, het kan ook met een woord, tongklak, fluitje of ander soort geluid. Maar, ik persoonlijk adviseer wel altijd om in ieder geval met een clicker te starten.

De belangrijkste voordelen van een echte clicker zijn:

  • door het vast houden van de clicker wordt je er aan herinnert om de clicker ook te gebruiken
  • Het metalen geluid is snel goed herkenbaar voor je paard
  • De oog-hand coordinatie van de mens is goed ontwikkeld en wordt hierbij gebruikt.
  • Je kan de clicker tegelijk met je stem gebruiken, dus terwijl je praat, een commando gebruikt of je paard motiveert met je stem kan je ook belonen.

De clicker is een heel kort en duidelijk geluid. Dit  geluid zegt tegen je paard “Dit, wat je nú doet, dat is goed! Hier ga je een beloning voor krijgen” Dit kan zo snel, dat als je timing goed is je ruim binnen de 3 seconde van het gedrag blijft.

Stel bijvoorbeeld, je wil je paard leren wijken, maar in plaats van zijn benen elke keer te kruizen zet hij vaak zijn ene been wel zijwaarts maar zet zijn andere been ernaast. Uiteraard is dit rijtechnisch op te lossen, maar hoeveel makkelijker is het om tegen je paard te kunnen zeggen “die kruispassen, die bedoel ik!”? En het is niet alleen voor jou veel fijner, het is vooral voor je paard veel prettiger! Want doordat je het juiste gedrag direct kan markeren begrijpt hij je veel beter en ervaart veel minder stress bij het aanleren van deze oefening. Daarnaast, het feit dat het juiste gedrag ook nog eens een beloning oplevert maakt je paard natuurlijk helemaal gelukkig!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This