1 Je houdt je paard mentaal bezig

De meeste tijd dat we ons paard trainen ligt onze focus op het gebruik van zijn lijf, of hij voldoende buigt, zijn spieren goed gebruikt en correct recht gericht is. Bij het aanleren van vrijheidsdressuur ben je vooral bezig met het brein van je paard. Je bent veel meer bezig met zorgen dat hij begrijpt wat je bedoelt. Vooral wanneer je de uitdaging aan gaat om in vrijheid te trainen.

2 Je maakt je paard leniger

Bij vrijheidsdressuur trainen we vaak weer net andere spieren dan we onder het zadel doen. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse pas, de spagaat, berggeit, het compliment, het steigeren enz. Maar ook met bijvoorbeeld een simpele oefening als het targetten kan je je paard leniger maken door hem alle kanten op te laten buigen om de target te zoeken.

3 Betere band met je paard

Door op de grond met vrijheiddressuur bezig te zijn ben je veel intenser in contact met je paard. Je kijkt in zijn ogen terwijl hij een oplossing zoekt en ziet zijn eureka moment wanneer hij de oefening begrijpt. Jullie communicatie heeft veel minder ruis omdat je echt samen in contact bent. En communicatie is de weg naar een betere band.

4 Zelf-expressie paard

Door het aanleren van vrijheidsdressuur oefeningen leert je paard ook beter wat hij met zijn eigen lijf kan. En meer kennis van het eigen lijf geeft hem meer mogelijkheden om zichzelf te uiten.

5 Het kost weinig tijd 

Ideaal om even wat te trainen gewoon in de stal, paddock of longeercirkel. Er zijn ook genoeg oefeningen die je je paard kan leren op een harde ondergrond, dus geen binnenbak en slecht weer? Onder iedere overkapping kan je wat trainen.  

6 Je paard wordt zelfverzekerder

Bij vrijheidsdressuur maken we gebruik van beloningen, deze beloningen zeggen “dit doe je goed!” Als het goed is zeggen we tijdens de vrijheidsdressuur nooit “dit is niet goed”. En als je altijd alleen maar iemand de hemel in prijst dan gaat die gene vanzelf  geloven dat ‘ie geweldig is, zo ook je paard!

7 Leuk

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste, want weet je, bezig zijn met vrijheidsdressuur is gewoon leuk! Zelf ook ervaren? Je kan natuurlijk zelfstandig aan de gang gaan, maar ik kom je ook heel graag helpen!


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This