1 Veiligheid 

Voor je paard is veiligheid enorm belangrijk, als hij zich niet veilig voelt staat hij continu onder spanning. Omdat een paard veiligheid belangrijk vindt wil hij hier ook veel voor doen. De join-up is een methode waarbij er beloond wordt met veiligheid. Door het paard weg te blijven drijven gaat het zich onveilig voelen. Wanneer het zich aansluit bij de trainer ontfermd deze zich over het paard en voelt het dier zich dus veilig.  

 2 Rust 

Rust is iets wat een paard enorm waarderen kan, in veel grondwerk, maar ook in het gewone rijden wordt veel beloond met rust. Hals laten strekken bijvoorbeeld, terug naar stap, of juist voorwaarts laten gaan bij een sensibel paard, e.d. zijn allemaal rust momenten als beloning voor het paard. Punt is wel, bij rust gaat er altijd druk aan vooraf. Zonder eerst druk te geven kan je niet met rust belonen.  

 3 Sociaal contact 

Sociaal contact is enorm belangrijk voor paarden en een paard zonder sociaal contact kan hier dan ook echt naar hunkeren. M.i. moet een paard eigenlijk de hele dag door sociaal contact hebben, dus niet gedoseerd. Maar je kan je voorstellen dat een paard met bijvoorbeeld jeuk wel enorm blij kan worden van een goede kriebelsessie. In zo’n geval kan je dus wel belonen met sociaal contact.  

 4 Water 

De indianen wisten het al, zet een paard 3 dagen zonder water in een kraal en hij overwint zijn schuwheid om bij de mens te komen drinken. Echter, een paard kan je enkel belonen met water wanneer het dorst heeft, en om het nu dagen zonder water te zetten om te kunnen trainen is niet wat we als trainer graag willen.  

 5 Voedsel 

We hebben geluk, paarden eten 16 uur per dag en hebben dus eigenlijk altijd honger. En dus zijn ze eigenlijk altijd blij met voer. Waar je een roofvogel op een vlieggewicht moet houden (met zijn buik vol gaat hij echt niet op jacht) en een hond na het leeg eten van zijn bak voer hooguit nog voor een stukje kaas zijn mand uit komt heeft een paard Altijd Honger! Geef hem een berg hooi te eten en loop daarna de stal in met een wortel, slechts weinig paarden zeggen “nee, dank je wel” Dat maakt dat ik persoonlijk belonen met voer uiteindelijk de fijnste manier vind om je paard te belonen.  

 Waar beloon jij je paard graag mee? 


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This