Schriktraining hoort eigenlijk thuis in de opleiding van ieder paard, daarom dit artikel met een aantal do’s en don’ts.

Bij schriktraining is het niet de bedoeling om je paard bomproof te maken zodat hij nooit meer schrikt, dat kan namelijk niet. Ga jezelf maar na, er zijn altijd situaties waarin je toch schrikt. Het gaat er bij schriktraining om om je paard te leren hoe hij mag reageren wanneer hij schrikt. Maar een schriktraining is vóóral bedoeld om jou als mens te leren hoe jij moet handelen wanneer je paard schrikt. Met deze do’s & don’ts zorg jij voor een succesvolle training!

Do’s

  1. Zorg tijdens de schriktraining voor correct trainingsmateriaal wat goed zit. Een te korte lijn of een slecht geknoopt touwhalster kunnen je zorgvuldig geplande schriktraining finaal mis laten gaan.
  2. Voor je aan je schriktraining begint zorg je voor een gedegen basis grondwerk. Een paard wat zich niet correct laat leiden of geen respect heeft voor jouw persoonlijke ruimte is niet veilig door een schrikparcours heen te leiden.
  3. Zorg voor goede begeleiding wanneer je nog nooit eerder een schriktraining gedaan hebt. Wanneer je op de verkeerde manier reageert kan je je paard juist angstig in plaats van dapper maken.

Don’ts

  1. Ga niet met blote handen aan de gang, de kans dat je paard een keer weg springt en daardoor hard aan de lijn trekt is heel groot, met brandblaren tot gevolg wanneer je geen handschoenen draagt.
  2. Voorkom dat je twijfelt of te voorzichtig met je paard bent. Als jij twijfelt ben je geen zekere leider voor je paard, daarnaast geef je je paard de indruk dat jij het ook spannend vindt en dat het dus heel terecht is dat hij niet durft.
  3. Voorkom dat je P’s verandert in je training. Pas als je paard de oefening ontspannen uitvoert kan je een P gaan veranderen. Meer lezen over de 3 P‘s? Klik hier https://www.paard-en-inzicht.nl/nieuws/paardentrainen-3-ps/

 

Over de auteur:
Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde voor paarden en passie voor trainen zijn de juiste ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek jij goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via https://www.paard-en-inzicht.nl/boekingen/ We helpen je graag!

 


Sluit Popup

Pin It on Pinterest

Share This